Kulak tüpü nedir?
Ventilasyon tüpü olarak da adlandırılan kulak tüpü, kulak zarı arkasında sıvı birikimi tanısı konulan hastaların tedavi sürecinde tercih edilen bir uygulamadır. Bazı hastalarda orta kulakta sıvı birikimine eşlik eden geniz eti probleminde de uygulanmaktadır. Kulak tüpü ile kulaktaki inflamasyon rahatsızlığı giderilir, işitmeye bağlı sorunlar ortadan kaldırılır ve kulak zarı yırtılması riski engellenmiş olur.
Kimlere ventilasyon tüpü takmak gerekir?
Ventilasyon tüpü kronik seröz otitis olarak adlandırılan kulak zarında sıvı birikmesi teşhisi konulmuş tüm hastalara takılması önerilen bir uygulamadır. Özellikle ileri seviyede işitme problemleriyle karşılaşmamak için erken süreçte takılmasında fayda görülür.
Tüp kulak zarına nasıl takılır?
Kulak tüpü operasyonunun ilk aşamasında mikroskop ile kulak zarına ulaşım gerçekleştirildikten sonra kulak zarı çizilir ve çizilen alandan orta kulakta oluşan sıvı çekilir. Özel bir alet yardımıyla uçlarından biri dış kulakta diğeri ise orta kulakta olan kulak tüpü ilgili yere yerleştirilir. İşlem tamamlanır.
Kulak tüpü takılmasının faydaları nelerdir?
• Kulak tüpü ile orta kulak iltihabı ile yeniden karşılaşma riski azalır.
• Orta kulak iltihabı sonucu oluşan denge ve konuşma problemleri tedavi edilir.
• İleri düzeyde işitme kayıplarının erken süreçte önüne geçilmiş olur.
• Uyku problemlerinde iyileşme gözlemlenir.
Ameliyat genel anestezi ile mi yapılır?
Operasyon çocuk hastalar için genel anestezi altında yapılır. Yetişkinlerde lokal anestezi ile de yapılabilen bir uygulamadır.
Kulak tüpü ne kadar süre kalır?
Kulak tüpünün kulakta ne kadar süre kalacağı sorusunun yanıtında takılan tüp dikkate alınır. İlk kez kulağına tüp taktıran hastalarda kısa süreli tüpler tercih edilir. Genellikle 6-9 ay arasında değişen sürede kulakta kalan bu tüpler zaman içerisinde vücuttan atılır. Bazı hastalarda T-tüp olarak adlandırılan daha uzun süreli tüpler kullanılabilmektedir. T-tüpler vücuttan kolaylıkla atılamayan, 1 yılın üzerinde kulakta kalabilen tüplerdir. Çıkarılma işleminin hekim kontrolüne yapılması gerekir.
Kulak tüpü takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Kulak tüpünün takılma sürecinden sonra kulağın sudan korunması gerekir. Banyo öncesi vazelinli pamuklar tercih edilebilir. Kulakta akıntı veya iltihap gibi durumlarla karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması önerilir. Damlalar ve bazı antibiyotikler ilgili problemin giderilmesine yardımcı olmaktadır.