Burun estetiği nedir?
Burun estetiği, çeşitli nedenlerden dolayı burunda kozmetik problemleri bulunan veya rahat bir biçimde nefes alamayan hastaların estetik ve sağlıklı bir buruna sahip olabilmeleri için yapılan uygulamadır. Pek çok hastada nefes alma yolunun açılabilmesi adına da tercih edilen işlem günümüzde en çok başvurulan estetik operasyonların başında gelir. Özellikle burun eti büyümesi, burun eğikliği, sinüzit gibi sağlık problemlerinde rinoplastiye yönelim söz konusudur .
Burun estetiği uygulaması sağlık durumu operasyon için sorun teşkil etmeyen herkese yapılabilmektedir. Burun ucu düşüklüğü, kemerli burun yapısı, burun deliklerindeki asimetri veya büyüklük problemi, burnun uzun olması gibi pek çok durum hastalarda estetik operasyon ihtiyacını doğurabilmektedir. Bu tip bir çok vaka için tercih edilen rinoplasti ile hastalar hem daha estetik bir burun görünümüne sahip olur hem de daha rahat bir biçimde nefes alma konforuna erişir.
Burun ucu estetiği nedir?
Tipplasti veya bilinen adıyla burun ucu estetiği, burun kemiğinde deformasyon veya eğiklik bulunmayan ancak burun ön kıkırdak kısmı genişlik, düzensizlik veya eğiklik olan hastalarda tercih edilen bir uygulamadır. Burun deliklerinde genişlik bulunan hastalarda da başvurulan uygulama ile aşırı sivri burun ucu veya burun ucu düşüklüğü gibi problemler de giderilebilmektedir. İşlem sırasında burun kemiğine herhangi bir müdahalede bulunulmadan burun ön tarafında yer alan kıkırdak ve yumuşak doku üzerinde işlem yapılmaktadır. Hem kapalı hemde açık rinoplasti tekniği ile uygulanabilir.
Burun estetiği neden yapılır?
• Burun profilini küçültme veya büyütme,
• Burun boyutunu küçültme veya büyütme,
• Burun deliklerini, ucunu veya köprüsünü yeniden şekillendirme,
• Burun ile üst dudak arası mesafenin yeniden ayarlanmasını sağlama,
• Solunuma bağlı problemleri giderme,
• Burun kemiğine bağlı problemleri giderme.
Operasyonda temel amaç hem hastalara ayna karşısında memnun olacakları bir burun görünümü oluşturmak hem de nefes alma ile ilgili bir sağlık problemlerinin olması halinde ilgili problemi gidererek yaşamlarına konfor kazandırmaktır.
Burun estetiği nasıl yapılır?
Burun estetiği ameliyatı, burnun genel durumuna göre genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılır. Kapalı burun estetiği operasyonlarında burun deliği içerisinden bir kesi açılarak ilerlenir. Açık burun estetiği burun deliklerinin arasının alt kısmına açılan bir kesi ile yapılır. Özellikle ileri düzey deformitelerde veya daha önce geçirilmiş bir estetik operasyon hikayesi bulunan hastalarda açık rinoplasti tercih edilir. Cerraha daha geniş bir görüş açısı sunan açık rinoplastide iyileşme süresi daha uzundur. Morluk ve şişlik oluşumu gözlemlenebilir. Kapalı rinoplasti tekniğinde dışarıdan görülen bir dikiş izi bulunmaz. İyileşme süresi açık rinoplastiye göre daha hızlıdır. Ancak cerraha sunulan görüş açısı sınırlıdır.
Burun estetiği kimlere yapılır?
Rinoplasti ameliyatı burnunda fonksiyonel bozukluklar olan veya görünüş itibariyle estetik bir sorun teşkil eden kişilere yapılmaktadır.
Burun estetiği kimlere yapılamaz?
Burnun kıkırdak ve kemik yapısının gelişim evresinin tamamlanabilmesi için öngörülen ideal yaş 18’dir. 18 yaş altındaki kişilere burun estetiği ameliyatı önerilmez. Uygulama her ameliyat sürecinde olduğu gibi çeşitli riskler barındırmaktadır. Özellikle yüksek tansiyon hastalarında, şeker hastalarında, ciddi kanama riski olan hastalarda veya kalp hastalarında komplikasyon gelişim riski ve şiddeti daha yüksek olabilmektedir. Bu nedenle kullanılan ilaçlar detaylı olarak doktora bildirilmeli, hastanın ameliyat için herhangi bir sağlık riski taşımadığından emin olunmalıdır. Hastanın fizyolojik sağlığı kadar psikolojik sağlığının da ameliyat sürecine elverişli olması gerektiği unutulmamalıdır.
Burun estetiği sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir?
• Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli nokta burnu dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korumadır. Bu nedenle tam iyileşme durumuna kadar güvenlik önlemleri alınmalıdır.
• İlk hafta efor gerektiren spor hareketlerinden ve özellikle toplu oyunlardan kaçınılmalıdır.1 haftanın ardından basit egzersizlere başlanabilir.
• Ameliyattan belirli bir süre sonra olası bir iltihap riski nedeniyle sauna, hamam, havuz, solaryum vb. alanlar tercih edilmemelidir. İlerleyen süreçlerde yüzme sırasında kafa dışarıda olmalı, derine dalmamaya özen gösterilmelidir.
• Ameliyatın 2. gününden sonra baş geride olacak şekilde ılık duşa girilebilmektedir.
• İşlem sonrası doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
• İlk iki hafta kanamayı arttıran kan sulandırıcı ilaçların kullanımı önerilmez.
• Şişlik ve morluk oluşumu geçene kadar cilt güneşe karşı korunmalıdır.
• İlk üç ay burun kemiğine herhangi bir yük bindirmemek adına gözlük kullanılmamalıdır.
• Çocuklarla ve evcil hayvanlarla oyun sırasında dikkatli olunmalıdır.
Burun estetiği iyileşme süresi ne kadardır?
Burun estetiği operasyonlarında tam iyileşme süresi 6 ay ile 1 yıl arasında değişkenlik gösterir. Burnun operasyon sonrasında herhangi bir travmaya maruz kalmaması, işlemin ardından dikkat edilmesi gereken unsurlara uyma, ameliyat sırasında tercih edilen teknik, operasyonu yapan uzmanın tecrübesi gibi etmenler de iyileşme süresi üzerinde etkili olmaktadır.
Rinoplasti burundan nefes almayı etkiler mi?
Rinoplasti sonrası burun tıkanıklığı, nefes alamama gibi problemlerle sıklıkla karşılaşılır. Bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak iyileşme süreciyle birlikte bu tip problemler ortadan kalkar. Nadiren de olsa altı ayı aşkın süredir burundan nefes alma işlevinde sorun oluşması durumunda ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyulabilir.
Açık teknik rinoplasti nedir?
Açık teknik rinoplasti dikiş ve şekillendirme işlemleri bakımından daha geniş bir görüş açısının sunulduğu tekniktir. Bu teknikte burun deliğinin arasında yer alan kolumella sütununun deri kısmı üzerinde bir kesi açılarak burun derisi tamamen alına doğru kaldırılır. Bu sayede kıkırdak ve kemik yapısı daha rahat bir biçimde görülebilir.
Açık teknik rinoplastinin endikasyonları nelerdir?
Açık teknik rinoplasti ameliyatı sonrası ödem, morluk ve şişliğin geçmesi belirli bir zaman alabilir. Ayrıca kolumellada yer alan damarsal yapıların kesilmesi nedeniyle iyileşme süreci de daha uzun sürebilmektedir. Ameliyat sonrası hastanın başı geri haldeyken kolumellada belli belirsiz bir yara izin görülebilir.
Açık teknik rinoplastinin avantajları nelerdir?
Uygulama, işlemi yapan cerraha daha geniş bir görüş açısı sunar. Bu sayede istenilen sonuçlara ulaşmak daha kolay olur. Burun kemiği ve kıkırdak üzerinde daha rahat bir biçimde işlem yapılabilir. Burun ucu sorunları, kemerli burun yapısı, burun sırtı şekillendirme gibi pek çok işlem için elverişli alan yaratan bir tekniktir.
Açık teknik rinoplastide ameliyat öncesi hazırlık
• Uygulama öncesi dikkat edilmesi gereken en önemli öncelik ilgili cerrahla doğru bir iletişim kurmak ve beklentileri net bir biçimde ifade etmektir. Bu sayede uygulamada başarılı olma ve istenilen sonuçlarla karşılaşma şansı yükselir.
• Operasyon öncesinde kullanılmakta olan ilaçların tamamı belirtilmelidir.
• Nezle, grip vb. rahatsızlık durumlarında doktor muayenesinden geçilmeli ve operasyonu gerçekleştirecek uzman bilgilendirilmelidir.
• Operasyondan 15 gün önce sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.
• Ameliyattan 15 gün önce kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, vitamin, aspirin vb. gibi kanamayı tetikleyebilecek ürünler bırakılmalıdır.
• Uygulamadan 8 saat önce katı ve sıvı gıda tüketimi kesilmelidir.