https://www.bennurcetindag.com/

Endoskopik sinüs cerrahisi nedir?

Paranazal sinüs olarak isimlendirilen burun boşluklarının iltihabi vakalarında, burun eti büyümesinde, travma nedeniyle oluşmuş beyin sıvısı kaçaklarında sıklıkla tercih edilen endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) genel anestezi altında yapılan, cerrahi bir uygulamadır. Bu uygulamayla eş zamanlı olarak burundaki kıkırdak kemik eğriliklerinin düzeltilmesi, burun etine yönelik problemlerin giderilmesi ve çeşitli estetik işlemlerin uygulanması da mümkün olmaktadır. Endoskopik sinüs cerrahisi burun çevresinde yer alan sinüs boşluklarının göz, beyin, gözyaşı kanalları, görme sinirleri, şah damarlar gibi pek çok organa yakın pozisyonda bulunması nedeniyle tecrübe ve deneyim gerektiren bir operasyondur.

Endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatı hangi hastalıklarda yapılır?

Endoskopik sinüs cerrahisi başta kronik sinüs iltihapları olmak üzere, ön kafa bölgesinde meydana gelen yaralanmalar, sinüs tümörleri, beyin omurilik sıvısına bağlı kaçaklar, travma nedeniyle oluşan göz çukuru hasarları gibi pek çok problemin tedavisinde tercih edilir. ESC ile iltihaplı dokular veya polipler temizlenebilir, sinüslerle burnu birbirine bağlayan kanallar açılabilir veya mukoza bölgesindeki anatomik problemler tedavi edilebilir.

Ameliyat nasıl yapılıyor?

Operasyon, burun içerisine girişi sağlanan teleskop adlı ince kameralarla burun deliklerine ve sinüs bölgesine ulaşıldıktan sonra ilgili problemin tedavi edilmesi şeklinde yapılır. Enfeksiyon tedavisi için yapılan ESC’de hedef iltihaplı dokuların ya da varsa poliplerin temizlenmesi, yanak sinüsleri gibi büyük hava boşluklarının tıkanmasına neden olan varlıkların ortadan kaldırılması veya sinüzit oluşumuna neden olan et düğümü gibi problemlerin giderilmesidir. Özel cerrahi aletler ve net görüntüleme sağlayan kamera sistemleri ile yapılan ameliyat sonrasında hastalar rahatlıkla nefes alabilme konforuna erişirler.

Endoskopik sinüs cerrahisi riskli midir?

Endoskopik sinüs cerrahisinin sinüslerin göz, beyin zarı, görme sinirleri, gözyaşı kanalı gibi pek çok yapıya yakın pozisyonda olması nedeniyle incelik gerektirdiğini söylemek mümkündür. Ameliyat sırasında kullanılan teknolojik ekipmanlar ve cerrahın tecrübesi, operasyonda başarılı sonuç elde edebilmek için büyük önem taşır.

Endoskopik sinüs cerrahisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler

• Ameliyat sonrası burun içerisinde oluşan kabuklanmalar geçene kadar steril su içerikli spreyler kullanılmalı, ilgili bölge nemli tutulmalıdır. 

• Pansumanlar ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. 

• Bir hafta boyunca istirahat edilmeli, ilgili alan darbe ve travmalara karşı korunmalıdır.

• Tütün ürünleri kullanılmamalıdır. 

• Burun temizliği sert bir biçimde yapılmamalıdır. 

• İlk 2-3 hafta boyunca havuz, deniz, sauna gibi ortamlarda bulunulmamalıdır.

Balon sinoplasti nedir?

Daralan veya tıkalı sinüslerin herhangi bir kesi yöntemine başvurulmadan, yalnızca balon yardımıyla genişletilmesi uygulamasına balon sinoplasti adı verilir. Balon sinoplasti yöntemiyle sinüslerin drenaj ve havalanma fonksiyonu yeniden sağlanmış olur.

Nazal polip ameliyatlarında balon kullanılabilir mi?

Balon sinoplasti nazal polip ameliyatlarında uygulanmaz. Kitlesel anlamda yoğunluğu fazla olan poliplerde mikrodebrider ile gerçekleştirilen ameliyatlar daha doğru sonuçlar vermektedir.

Balon sinoplasti kimlere uygulanır?

Kronik sinüzit problemi olan pek çok hastada en çok tercih edilen yöntemlerin başında balon sinoplasti gelir. Aynı zamanda izole sinüzitli olarak tespit edilmiş vakalarda da balon sinoplasti uygulamasına başvurulur.

Balon sinoplastinin avantajları

• Balon sinoplasti ameliyatlarında iyileşme süreci hızlıdır.

• Komplikasyon riskinin düşük olması nedeniyle güvenilir ve etkili bir yöntemdir 

• Kanama minimal düzeydedir. 

• Doku hasarı oldukça azdır.

• Benzer bölgeye yapılması gereken ameliyatları engelleyici özelliği bulunmaz