Septoplasti nedir?
Septum, burun orta hattında ve iç kısımda yer alan, burnu bölmeye yarayan yapıdır. Her iki burun deliğinden de eşit seviyede nefes alınabilmesi için ilgili yapıda herhangi bir eğrilik durumunun oluşmaması gerekir. Genellikle doğuştan olan ancak kimi zaman geçirilmiş bir travma sonucu da meydana gelebilen deviasyon (eğrilik) durumuna septum deviasyonu adı verilir. Septum deviasyonu problemini ortadan kaldırmak için yapılan operasyona “septoplasti” denir.
Septoplasti hangi hastalıklarda uygulanır?
Septoplasti ameliyatı nazal septum deviasyonu nedeniyle nefes alma problemiyle karşılaşan pek çok hastaya uygulanır. Bu durum aynı zamanda uyku bozuklukları ve horlama gibi sonuçlar da doğurabilmektedir. Düzenli olarak ağızdan nefes almak, ağız içerisindeki bakterilerin artmasına, ağız kokusuna, diş ve dişeti hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabilir. Kişinin yaşam konforunu olumsuz yönde etkileyen bu durum farklı sistemik hastalıklara da neden olabilmektedir.
Septoplasti nasıl yapılır?
Operasyon öncesinde hastanın sağlık problemini tespit etmek için yapılan muayeneye ek olarak radyografi, burun içi kamera sistemleri gibi yöntemlerle genel bir değerlendirme yapılır. Genellikle genel anestezi altında yapılan operasyonda burun altına açılan küçük bir kesi içerisinden iç dokulara ulaşım gerçekleştirilir. İçeride yer alan fazla kemik dokusu çıkarıldıktan sonra kıkırdak dokular incelenir. Fazla miktarda olan dokular düzenlendikten sonra işlem tamamlanır. Bazı hastalarda burun içerisinden kıkırdak dokularının düzenlenememesi halinde burun dışında şekillendirme işlemi yapıldıktan sonra ilgili alana yerleştirilme de mümkün olabilmektedir. İşlemin son aşamasında kesi yapılan alan dikişle kapatılır.
Septoplasti ameliyatı burun eğriliğinin dışarıdan bir kemik eğriliği şeklinde tespit edilmesi durumunda açık teknikle yapılır. Bu teknikte burun derisi sıyrıldıktan sonra ilgili alan üzerinden düzeltmeler gerçekleştirilir. Operasyonun rinoplastiyle kombine şekilde gerçekleştirilmesi de mümkündür. Özellikle burun içerisindeki yumuşak dokularda alerjiye bağlı nefes alma zorluğu ile karşılaşılan konka hipertrofisi teşhisi konulmuş hastalar için uygulanan bir işlemdir.
Septoplasti işleminin avantajı nedir?
• Septoplasti burun içerisindeki hava dolaşımının sağlıklı bir biçimde yapılabilmesini sağlar.
• Nefes almayı iyileştirerek yaşam kalitesini arttırır.
• Uyku ve horlama probleminin tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.
• Burun tıkanıklığını ortadan kaldırır.
• Ağız kokusu ve ağız kuruluğu gibi problemlere karşı önemli ölçüde etki gösterir.
Endoskopik septoplasti nedir?
Endoskopik görüntü altında sinüs ağızlarını kapatan çıkıntıların ve septumun arka kısmının incelenmesi işlemine endoskopik septoplasti adı verilir. Cerraha iyi bir görüş açısı sunan uygulama, silikon tampona daha az ihtiyaç duyulmaktadır.
Revizyon septoplasti nedir?
Revizyon septoplasti, bir önceki ameliyat sonucunda karşılaşılan komplikasyonların düzeltilmesi ve burun tıkanıklığı tam anlamıyla iyileşmemiş hastaların tedavi edilmesi amacıyla yapılan cerrahi bir operasyondur.
Açık septoplasti nedir?
Genellikle klasik ameliyat yöntemleriyle tedavi edilemeyen hastalarda septumun ucuna doğru uzanan ve burun çatısının altında yer alan kemik ve kıkırdak eğriliklerinin tedavi edilmesinde açık septoplasti tekniği uygulanır. Burun dışından açılan kesi ile eğri olan kısımlar düzenlendikten sonra işlem tamamlanır.
Septoplasti ameliyatı ne kadar sürer?
Septoplasti ameliyatının ortalama süresi 1 ile 1.5 saat arasında değişir.
Septoplasti sonrası iyileşme süresi nasıldır?
Operasyon sonrası iyileşme kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Genellikle ameliyatın ikinci gününün ardından hasta normal yaşantısına geri dönebilmektedir. Tam iyileşme için öngörülen süre ortalama 1 ile 2 hafta arasında değişir.
Septoplasti ameliyatından sonra yüzde şişlik ve morluk görülebilir mi?
Septoplasti, burnun dış çatısına yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmaması nedeniyle hastalarda şişlik ve morluk riskinin gözlemlenmediği bir ameliyattır.
Septoplasti sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir?
• Ameliyat sonrasında buruna tampon konulması halinde belirli bir süre ağızdan beslenmek gerekebilir. Özellikle ilk gün beslenmek için tercih edilen gıdaların sıvı kıvamda ve ılık olması önerilir. İlerleyen süreçte yemek programına yönelik herhangi bir kısıtlamaya ihtiyaç duyulmaz.
• Operasyon sonrası ağır egzersizlerden ve vücudu zorlayan sportif faaliyetlerden uzak durulmalıdır.
• Doktor tarafından önerilen ilaçlar saatinde alınmalıdır.
• Operasyondan sonra burun içerisinde oluşması muhtemel kabuklanmalar için burun temizleyici spreyler kullanılmalıdır.
• İlgili bölgede oluşan kabuklar koparılmamalıdır.