https://www.bennurcetindag.com/

Konka nedir?

Burun eti olarak da bilinen konka burnun ısıtılmasına, nemlendirilmesine ve burun içerisindeki hava akışının sağlanmasına yardımcı olan yapıdır. Alt, orta ve üst konka olarak burun pasajına konumlanan konkaya bağlı ağız açık pozisyonda uyuma, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, sinüzit gibi pek çok hastalık meydana gelebilmektedir. Özellikle konka hipertrofisi olarak adlandırılan konka büyümesi, medikal tedaviye cevap vermezse cerrahi müdahale önerilen bir rahatsızlıktır.

Burun eti büyümesi belirtileri nedir?

En sık karşılaşılan burun eti büyümesi belirtileri ağız açık pozisyonda uyuma ve burun tıkanıklığıdır. Yüzde dolgunluk hissi, geniz akıntısı, sık sık sinüzit geçirme gibi durumlar da burun eti büyümesi belirtileri arasında yer alır. Burun eti büyümesinin nezle ve grip gibi hastalıkları arttırma riski bulunmaz. Ancak bu tip bir durumun oluşması halinde sinüzit riski artmaktadır. Bazı sinüzit problemlerinin asıl nedeni burun eti büyümesi olabilmektedir. Paranazal tomografi ve endoskopik burun muayenesi gibi tetkik yöntemleri ile burun eti büyümesi teşhis edilmektedir.

Konka cerrahisi nasıl yapılır?

Konka cerrahisinin ilk aşamasında konkanın büyüme nedeni tespit edilir. Bazı hastalarda burun ortasında yer alan bölümün düz olması durumunda ve hastanın alerjik şikayetleri olması halinde ilaç tedavisi önerilmektedir. Fakat bazı vakalarda konka büyümesine ek olarak septum eğriliği durumuyla da karşılaşılır. Bu gibi bir durumda ameliyatla ilgili konkanın küçültülmesi işlemi uygulanır. Konka redüksiyonu olarak da adlandırılan bu işlemde lazer veya radyofrekans gibi uygulamalar tercih edilir. Konkaya endoskop ile girilerek küçültme işleminin yapılmasına ise konka küçültülmesi adı verilir. Endoskop yardımıyla ilgili alanın tamamen görülebiliyor olması, uygulamayı yapacak olan cerraha da kolaylık sağlar. Uygulama genellikle burnun iki tarafına da uygulanmaktadır.

Burun eti büyümesinin yoğun olduğu durumlarda iki üç seanslık ameliyat süreçlerinden de söz edilebilmektedir. Bir defada burun etini yüksek enerji ile küçültme, etin yanmasına veya kömürleşmesine neden olabilir. Bu nedenle tedavi için seans sayısı ikiye veya üçe bölünebilmektedir.

Burun eti tekrar büyür mü?

Burunun etinin operasyon sonrasında yeniden büyüme olasılığı alerjik olmayan kişilerde oldukça düşüktür. Ancak hastanın bu süre zarfında sigara içmesi veya alerjik rinit rahatsızlığının olması burun eti büyümesinin tekrarlanmasına neden olabilir. Konkanın yeniden büyümesi için ön görülen süreç ortalama 1 yıl ve üzeri bir zaman zarfıdır.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Operasyonun ardından ortalama iyileşme süresi 4 ile 8 haftadır. Bu süreçte hastanın şiddetli sümkürme eyleminde bulunması kanamaya neden olabilir. Bu nedenle burun akıntısı durumunda sümkürmemeye özen göstermesi gerekir. Burun içerisinde yer alan kabuklanmalar ve kurumalara karşı doktorun önerdiği spreyler kullanılmalıdır.