https://www.bennurcetindag.com/

Bademcik ve geniz eti ameliyatı nedir?

Bademcik ve geniz eti problemleri kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek çeşitli sağlık sorunları doğurabilmektedir. Başta akut iltihaplar olmak üzere, uykuda tıkanma, horlama, uyku apnesi gibi durumlara neden olan pek çok problemin tedavi edilmesi önerilmektedir. Özellikle kişide kalp kapak hastalıklarına, ateşli havale nöbetlerine, lenf bezi büyümesine, boğazda tıkanmaya, yutma ve konuşma güçlüğüne, boğaz ağrısına yol açabilecek bademcik vakalarında operasyona başvurulur.

Geniz eti ameliyatları, geniz etinin büyümesine bağlı olarak kişinin burun tıkanıklığı, uyku apnesi, horlama gibi sorunlarla karşı karşıya kalması sonucu yapılan ameliyatlardır. Özellikle çocukluk döneminde sık karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı büyüyen geniz eti, zaman içerisinde ağız açık pozisyonda uyuma, horlama, burun tıkanıklığı gibi olumsuz sonuçlar doğurur. Bu nedenle cerrahi operasyonla geniz eti alınır.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı ne tür durumlarda gereklidir?

Bademcikler vücudun savunma sistemi üzerinde etkili olan yapılardır. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarının başlangıç aşamasında etkilenen ilk yapı olmaları yönünden vücudu hastalık gelişimine karşı koruyabilmektedir. Bu nedenle solunumu tıkayan, kişinin nefes almasını engelleyen bir durum oluşmadığı müddetçe cerrahi müdahale geciktirilebilir ya da radyofrekans veya buharlaştırma yöntemiyle bademcikler küçültülebilir. Ancak geniz etinin vücudun savunma sistemi üzerinde herhangi bir olumlu etkisi bulunmaz. Bu nedenle burun solunumu istenilen düzeyde yapılamayan her vakada ameliyat tercih edilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

Operasyonların genellikle 3-9 yaş aralığında yapılması önerilir. Ancak özellikle bebeklerde uykuda nefes alma problemi gözlemlenmesi halinde daha erken bir yaşta da yapılması mümkündür.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

  • Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası ilk iki gün hastanın bulunduğu oda serin tutulmalı ve tozdan uzak olmalıdır. Gıda tüketiminde doktorun önerdiği besinler tercih etmelidir. (Meyve suyu, dondurma, ayran, soğuk çay, yoğurt, komposto vb.)
    • Üçüncü günde yeme programına soğuk çorbalar, patates püresi, muhallebi, ekmek içi vb. gıdalar eklenebilir.
    • Dördüncü gün hasta pilav, makarna gibi gıdaları yemeye başlayabilir.
    • Bu süreçte tüketilen tüm gıdaların aşırı sıcak veya soğuk olmaması gerekir.
    • Asitli ürünler tüketilmemelidir.
    • Bol sıvı alınmalıdır.
    • İçeceklerin tüketilmesi sırasında pipet kullanılmamalıdır. Bu durum kanama riskine neden olabilir.
    • Baharatlı ve acı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Bademcik ve geniz eti alındıktan sonra tekrarlar mı?

Geniz eti operasyonu geçirmiş 2-4 yaş aralığındaki çocuklarda, tekrardan bir büyüme durumuyla karşılaşabilmektedir. %10-15 oranında geniz eti sorunu tekrar edebilmektedir. Ancak bademcik ameliyatlarından sonra bademciğin yeniden büyümesi durumu söz konusu olmamaktadır.