Konka bülloza nedir?
Konka bülloza genellikle herhangi bir belirti göstermeyen, doğuma bağlı yapısal farklılık olarak tespit edilen bir problemdir. Alt, orta ve üst konka olarak her bir burun boşluğu içinde yer alan konkanın, içerisinde tek bir kemik duvarı yerine iki duvar olması durumu olarak tanımlanan bu problem, sinüs bölgesinde basınç hissine, ağrıya ve burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Konka bülloza teşhisi doktor tarafından yapılan muayenede konkanın normal boyutundan geniş görünmesi sonucu konulmaktadır. Ancak kesin tanı noktasında bilgisayarlı sinüs tomografisi ve endoskopik muayene gibi yöntemlere başvurulur.
Konka bülloza belirtileri nelerdir?
Konka bülloza çoğunluklu belirti göstermeyen bir hastalıktır. İleri vakalarda burunda tıkanıklık, ilgili bölgede yabancı bir cisim varmış hissi, sinüslerde ve göz çevresinde ağrı, basınç gibi şikayetlere neden olmaktadır.
Konka bülloza ameliyatı nasıl yapılır?
Bilgisayarlı sinüs tomografisinin ardından yapılan değerlendirme sonucu burnun enine kesiti ve konka yapıları hakkında bilgi sahibi olunur. Genellikle sinüs drenajını kapatan büyük bir görünüme sahip konka vakalarında konka bülloza varlığından şüphelenilir. Tanı koyulan hastaların ameliyat aşamasında endoskopik yöntem uygulanır. Ciltte herhangi bir kesi açılmadan, kameralı bir sistemle burun içerisine giriş yapılır. İlgili bölgedeki kemik ve dokular küçültülür veya konkanın belirli bir kısmı alınır.